Haaruitval door stress

©.. Aan de inhoud van deze. website is alle mogelijke zorg besteed. Er kunnen echter geen rechten aan worden ontleend. De uitgever zal geen aansprakelijkheid aanvaarden. Gehele of gedeeltelijke overneming uit deze uitgave is alleen toegestaan na voorafgaande schriftelijke toesteming van de uiitgever. Deze pagina’s zijn uitsluitend bedoeld om mensen zich bewust te maken hoe haaruitval ontstaat en wat er tot op heden aan te doen is.

De oorzaak bij haaruitval door stress

Stress is tegenwoordig het woord als er geen goede verklaring kan gegeven worden voor een bepaald gezondheidsprobleem.

De reden is dat stress, of een teveel daaraan de andere oorzaken die haaruitval veroorzaken doet versnellen of verergeren.

Onze stresshormonen (adrenaline en cortisol) doen namelijk ook onze testosteronspiegel (mannelijk hormoon) stijgen. Meer testosteron, meer DHT. Dus stress kan de erfelijke haaruitval versnellen of in gang zetten.

Ook de zweetklieren van het bovenhoofd zijn zeer gevoelig voor stress. Ons belangrijkste stresshormoon adrenaline stimuleert de aanmaak van melkzuur. Vooral de zweetklieren van het bovenhoofd scheiden dit melkzuur uit. Melkzuur maakt de transpiratie agressiever en dikker (vetter) van structuur. Het tast niet alleen de haren en haarwortels aan, ook de hoofdhuid wordt gevoeliger en kans op irritatie en jeuk.

Bij negen van de tien personen die klagen van te snel vet wordend haar ligt de oorzaak trouwens niet aan de talgklieren maar aan de zweetklieren.

Het heeft niets te maken met de hoeveelheid aan transpiratie. Wanneer men veel transpireert is dit zelfs gezonder voor de haarwortels omdat de concentratie aan melkzuur verdund wordt, en dus minder schadelijk is voor de haarwortels. Echter voor de haarlengtes is veel transpireren slecht. Het kapsel wordt snel vochtig en de haren worden poreus (zouten in het zweet drogen de haren en de huid sneller uit, gevolg, droog haar, jeuk, schilfertjes en een gevoelige hoofdhuid.

Wanneer je nu te veel melkzuur produceert in de hoofdhuid wordt gezonde haargroei onmogelijk. Het infiltreert onze haarwortels en vernietigd langzaam onze haarcellen.

Deze invloeden veroorzaken geen haaruitval maar maken het wel erger, deze zuren maken de hoofdhuid gevoeliger en de haren breekbaarder, poreuzer en fijner.

Te veel aan melkzuur (verzuring) in de huid versnelt ook het verouderingsproces van de huid. Het collageen van de huid kan sneller verouderen en kans op meer haaruitval en dunner wordend haar.

De oplossing zou natuurlijk zijn om stress te vermijden. Dat is natuurlijk onmogelijk in onze maatschappij en onze hectische manier van leven. De werkdruk en verkeersdrukte wordt alsmaar erger en dus ook minder tijd om te ontspannen.

Je regelmatig ontspannen, gezond eten en veel water drinken zullen zeker hun steentje bijdragen.

Maar om dit met succes te behandelen kan je de hoofdhuid zuiveren van het teveel aan afvalstoffen met aangepaste hoofdhuidverzorging.

Een haaronderzoek is eerst nodig om te weten hoe te behandelen.